AO00BU54-3021 Opinnäytetyön toteutus 1.1.2025-31.7.2025
• Opinnäytteen toteutusta koskeva opintojakso muodostuu taiteellisen produktion ja raportin tekemisestä, niiden ohjauksista sekä väliseminaareista. Ohjauksissa seurataan opinnäytteen etenemistä ja reflektoidaan sen suuntaa ohjaavien opettajien ja opinnäytettä tekevien opiskelijoiden kesken. Taiteellisen produktion ja raportin tekeminen kulkevat työprosessissa ajallisesti rinnakkain.
- Lärare: Sari Anttonen
- Lärare: Henri Halla-Aho
- Lärare: Timo Sulkamo
AO00BU54-3015 Opinnäytetyön toteutus 2.1.2025-9.5.2025
• Opinnäytteen toteutusta koskeva opintojakso muodostuu taiteellisen produktion ja raportin tekemisestä, niiden ohjauksista sekä väliseminaareista. Ohjauksissa seurataan opinnäytteen etenemistä ja reflektoidaan sen suuntaa ohjaavien opettajien ja opinnäytettä tekevien opiskelijoiden kesken. Taiteellisen produktion ja raportin tekeminen kulkevat työprosessissa ajallisesti rinnakkain.
- Lärare: Timo Partanen
- Lärare: Jenni Sokura
AM00DA21-3001 Taiteellinen työskentely 13.1.2025-21.3.2025
Opinto antaa opiskelijalle valmiuksia taiteellisen työskentelyn prosesseihin sekä mahdollistaa keskittymisen taiteellisen ilmaisun kehittämiseen. Opinnossa harjoitellaan projektiluontoista työskentelyä palastelemalla työprosessin eri vaiheet sekä harjoittelemalla niissä vaadittavia taitoja. Työskentely aloitetaan harjoittelemalla työsuunnitelman toteuttamista ja sen presentoimista sekä kartoittamalla jokaisen opiskelijan menetelmälliset ja temaattiset lähtökohdat. Työsuunnitelman valmistuttua siirrytään sen toteuttamiseen, eli taiteelliseen työskentelyyn. Työskentelyä rytmitetään viikoittaisilla ohjaustapaamisilla sekä yhteisellä välikatselmuksella. Tärkeässä osassa oppimisprosessia on myös taiteellisen työskentelyn dokumentoiminen ja työpäiväkirjan pitäminen. Opinnon loppuvaiheessa harjoitellaan kuvataiteilijan portfolion tekemistä ja keskitytään sen vaatimien teknisten ja sisällöllisten vaatimusten harjaannuttamiseen. Opintojakso päättyy yhteiseen loppukatselmukseen ja palautekeskusteluun. Opintoon kuuluu myös mahdolliset ohjeistetut näyttelyvierailut, erilaiset kirjoitusharjoitukset sekä nykytaiteen eri ilmiöihin tutustuminen. Oppilaitoksessa tapahtuvan opiskelun lisäksi opinnossa hyödynnetään Moodle-oppimisympäristöä.
- Lärare: Jussi Juurinen
- Lärare: Sampo Malin
- Lärare: Outi Peippo
- Lärare: Lotta Pyykkönen
- Lärare: Jenni Sokura
AM00CW70-3002 Valokuvahistoria 1.1.2025-31.7.2025
Käymme läpi valokuvauksen kansainvälistä ja suomalaista historiaa 1800-luvulta nykypäivään. Erityisesti valokuvataiteen historia, mutta muutkin valokuvauksen osa-alueet kuvajournalismista muotivalokuvaukseen ovat läsnä opetuksessa. Valokuvien käyttö ja ilmaisulliset keinot ovat yhteydessä välineen teknologisiin muutoksiin, mutta valokuvat kertovat vahvasti myös oman aikansa yhteiskunnallisista ilmiöistä. Kuvataiteen tyylikaudet, taiteen teorian ajankohtaiset keskustelut ja valokuvaus ovat nekin kytköksissä toisiinsa. Opintojakso pyrkii liittämään valokuvauksen historian tunnetut nimet ja kuvat näihin moniin yhteyksiin avaten näkymää myös valokuvan tulevaisuuteen digitaalisessa maailmassa. Opintojakso tarjoaa valokuvaajalle välttämättömän sivistyksellisen tietopohjan omasta välineestä, inspiraation lähteen ja lähtökohdat opinnäytetyön kirjallisen osan toteuttamiseen.
- Lärare: Pauliina Pasanen
AM00CW69-3002 Kuvausprojekti 1.1.2025-31.7.2025
Opintojakson aikana opiskelijat suunnittelevat ja työstävät valokuvallisen projektin, joka myös saatetaan valmiiksi näyttelykokonaisuudeksi. Opintojaksolla tehtyjen hankkeiden temaattiset lähtökohdat vaihtelevat opiskelijoiden omien intressien mukaan. Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin metodisiin ratkaisuihin ja opiskelijat etsivät omaan projektiinsa soveltuvan lähestymistavan. Opintojakson lopuksi pidetään ryhmänäyttely opintojakson teoksista.
- Lärare: Henrik Edlund
AM00CW60-3001 Painetun taiteen ilmaisukeinot 14.1.2025-14.3.2025
Opintojaksolla syvennetään Painetusta taiteesta - peruskurssin avaamia näkökulmia ja mahdollisuuksia ilmaisukeinon perusteisiin. Opinnon alussa tutustutaan syvällisemmin painetun taiteen keskeisiin materiaaleihin ja harjoitellaan uusia tekniikoita, jonka jälkeen niitä sovelletaan taiteelliseen työskentelyyn. Opinnossa tehdään erilaisia materiaalikokeiluja, lavennetaan tuntemusta eri menetelmistä, hahmotetaan oman työskentelyn suhdetta painetun taiteen viitekehykseen ja nykytaiteeseen.
- Lärare: Jussi Juurinen
AM00CW41-3002 Korutaiteesta 13.1.2025-7.2.2025
Korutaiteen työpajatyöskentely: - tutustuminen korun työsalin perusvälineisiin: vasarointi, viilaus, hionta, lehtisahaus, juottaminen, erilaisten materiaalien käsittely työturvallisesti, oikea työväline oikeassa paikassa Materiaalikokeilut: - millaista on veistää saippuaa taikka muovailla pahvista, miten hyödyntää jo olemassa olevaa, kuinka tehdä uutta materiaalia, materiaalin ja sisällön yhdistäminen teoksessa, muodon hahmottaminen materiaalia poistamalla tai lisäämällä Kirjoittaminen / oppimispäiväkirja: - opiskelija tutustuu korutaiteen tekijöihin sekä sisältöihin annetun tehtävän kautta ja pohtii kurssilla oppimaansa kirjallisesti Luennot: - kurssin aikana opettaja pitää luentoja sekä kotimaisesta että ulkomaisista korutaiteen tekijöistä ja ilmiöistä Ilmaisu korutaiteen keinoin: - kurssin päätteeksi opiskelija toteuttaa oman korutaiteen projektinsa, jossa sisältö ja toteutus esillepanoa myöten soveltaa kurssin aikana saatuja oppeja, aiemmin opitun hyödyntäminen Keskustelu: - opettajan johdolla päivä/viikkotehtävistä keskustellaan ryhmän kesken, läpikäyden jokaisen opiskelijan kokeiluja ja ajatuksia, loppukeskustelu kurssin päättyessä
- Lärare: Jenni Sokura
AM00DA97-3004 Kolmiulotteinen ilmaisu 1.1.2025-31.7.2025
Kolmiulotteisen ilmaisun opintojaksolla opiskelija tutustuu muotoon ilmaisukeinona. Jaksolla opetallaan muodon havainnoinnin ja veistoksellisen ajattelun perusteita. Kolmiulotteisen muodon synnyttämisen ilmaisulähtöisiin tapoihin tutustutaan esimerkkien ja oman tekemisen keinoin. Veistoksellisen ajattelun peruskäsitteistöä opiskellaan jaksolla, ja opitaan sanallistamaan ammattimaisesti kolmiulotteista ilmaisua. Pääasiallisena työskentelymateriaalina on kierrätetty pahvi. Jaksolla suunnitellaan ja toteutetaan kolme variaatiota veistoksellisesta teoksesta erilaisia veistoksellisen ajattelun tapoja hyödyntäen. Tehdyistä teoksista kirjoitetaan reflektoiva kuvaus, jossa avataan teoksen ilmaisullisia lähtökohtia. Jakson opetus tapahtuu lähiopetuksena. Kolmiulotteisen ilmaisun käsitteistä ja työtavoista jaksolla opitaan: perusmuodot, morfinen ja amorfinen muoto, kevyt ja raskas muoto, monikulmioista rakentaminen, topografinen muotoilu, viiva, massa ja tila, jännitteet, yhtenäisyys, kovera muoto ja kupera muoto, tekstuuri, rakenteet, kontrapunkti, materiaalisuuden kantamat merkitykset
- Lärare: Ville Huhtanen
AM00CW40-3003 Tilallisesta taiteesta 13.1.2025-7.2.2025
Tilallisen taiteen kurssilla tututstutaan kolmiulotteisen-ja tilallisen taiteen lähtökohtiin. Mistä koko asiassa on kyse ja millaisia mahdollisuuksia taiteelliselle ilmaisulle se voi antaa. Tarkoitus on laajentaa opiskelijan näkemystä taiteesta ja sen ilmaisutavoista, tulevia opintoja silmälläpitäen. Kurssilla työskentelet erilaisten materiaalien ja välineiden kanssa, keskittyen kokeilemaan ja tutustumaan erilaisiin katsantokantoihin. Kokeileminen ja tutustuminen on kurssin keskiössä, valmiiden lopputulosten sijaan. Tilallinen taide käsittää niin yksittäiset taide objektit kuin tilaan rakentuvat installaatiotkin, sekä kaiken näiden ympäriltä. Tilallisen taiteen kenttään tutustumme luennoilla, keskusteluissa, kokeilemalla, kirjoittamalla ja ennakkoluulottomasti toteuttamalla annettuja tehtäviä. Kurssilla käytettävät materiaalit ovat kevyesti työstettäviä luonnosmateriaaleja, jotta opiskelija voi keksittyä kokeilemiseen ja ilmaisunsa laajentamiseen. Suuret koneet tai syvällinen perehtyminen materiaaleihin eivät kuulu kurssin ohjelmaan, vaan niihin tutustumisen voi valita opintojen edetessä. Kurssin läpäistäkseen on toteutettava oppimispäiväkirja, jossa pohtii ja prosessoi kokemuksiaan kurssilta.
- Lärare: Sampo Malin
AM00CW29-3001 Audiovisuaalinen kerronta 1.1.2025-31.7.2025
Osa 1: Elokuvakerronnan perusteet (5op) - Opettajana Vantte Lindevall Opintojaksolla tutustutaan elokuvakerronnan perusteisiin sekä opetellaan suunnittelemaan, kuvaamaan, äänittämään ja editoimaan video- ja äänimateriaalia. Teorian ja käytännön harjoitusten avulla perehdytään erilaisiin liikkuvan kuvan lainalaisuuksiin, dramaturgiaan, kuvaus- ja äänityskalustoon sekä editointiohjelmaan. Lopputyönä tehdään lyhytelokuva tai video. Opiskelija osaa - suunnitella, kuvata, äänittää sekä editoida video- ja äänimateriaalia - dramaturgian perusteet sekä analysoida liikkuvaa kuvaa - käyttää erilaisia elokuvakerronnan menetelmiä ja työkaluja - editointiohjelman ja projektihallinan perusteet - koostaa taltioidusta materiaalista ehjän, jakeluvalmiin lyhytelokuvan tai videon eri julkaisukanavia varten Osa 2: Dokumenttielokuva (10op) - Opettajana Vantte Lindevall Opintojaksolla tutustutaan dokumenttielokuvan perinteeseen, tyylilajeihin, moodeihin sekä työprosessiin. Teorian ja käytännön harjoitusten avulla perehdytään dokumenttielokuvan kerrontatapoihin, moraaliin sekä syvemmin dramaturgiaan, kuvaus- ja äänityskalustoon sekä editointiohjelmaan. Lopputyönä tehdään dokumenttielokuva. Opiskelija osaa - suunnitella, käsikirjoittaa, kuvata, äänittää sekä editoida video- ja äänimateriaalia dokumenttielokuvaa varten - analysoida dokumenttielokuvan rakennetta ja dramaturgiaa - käyttää erilaisia elokuvakerronnan menetelmiä ja työkaluja perustellusti - koostaa ehjän dokumenttielokuvan
- Lärare: Vantte Lindevall
AM00CW26-3002 Valaisu ja studiotyöskentely 1.1.2025-31.7.2025
Opintojaksolla opiskellaan valaisua ja toimimista oppilaitoksen valokuvastudiossa. Jaksolla opitaan käyttämään myös liikuteltavia valaisulaitteistoja. Kuvaustehtävien ja kuvista käytävien keskustelujen kautta opitaan valon ja valaisun käyttöä kuvailmaisussa.
- Lärare: Teemu Helo
AM00CM90-3006 Palvelumuotoilustudio 7.1.2025-23.5.2025
Palvelumuotoiluuun liitytyvät sisällöt: Käyttäjäymmärrys, ideointi, kokeilut, prototyypin rakentaminen, palvelun konseptointi, yhteissuunnittelu, sidosryhmäanalyysi ja sidosryhmän kanssa työskentely, palvelun nykytilan kartoitus, palvelumalli, arvonluonti toimeksiantajalle ja sidosryhmille, palvelun visualisointi ja raportointi. Tiimityöskentelyyn liittyvät sisällöt:Tiimiroolit ja oma vastuu yhteisestä lopputuloksesta, dialogi, oppimissopimuksen laatiminen, reflektiotaito ja positiivinen haastaminen. Projektinhallinta: projektinhallintamenetelmä(t)
- Lärare: Auli Haarnio
- Lärare: Ville Huhtanen
- Lärare: Marjut Suokas
- Lärare: Minna Ulmala
AM00CM78-3004 Tuotekehitysstudio 15.1.2025-23.5.2025
Opetus integroidaan yritysten ja hankkeiden kanssa yhteistyössä toteuttaviin muotoilun tuotekehitysprojekteihin, jossa opiskelijat työskentelevät pienryhmissä ja workshopeissa toiminnasta vastaavien opettajien ja yritysmentoreiden ohjauksessa. Opintojakson asiantuntijaluennot, yritys- ja tapahtumavierailut tukevat projekteissa tarvittavia osaamissisältöjä, esim. Innovaatioprosessit, tuotekehitykseen sisältyvät roolit/tehtävät, tuotekustannusten suunnittelu, tuotealuekohtaiset vaatimukset (testaus, standardit jne), projektinhallinta sekä tuotekehityksen presentointimenetelmät.
- Lärare: Oona Casalegno
- Lärare: Ville Huhtanen
- Lärare: Sami Hyyryläinen
- Lärare: Ari Känkänen
- Lärare: Petteri Venetjoki
AM00CM78-3003 Tuotekehitysstudio 15.1.2025-23.5.2025
Opetus integroidaan yritysten ja hankkeiden kanssa yhteistyössä toteuttaviin muotoilun tuotekehitysprojekteihin, jossa opiskelijat työskentelevät pienryhmissä ja workshopeissa toiminnasta vastaavien opettajien ja yritysmentoreiden ohjauksessa. Opintojakson asiantuntijaluennot, yritys- ja tapahtumavierailut tukevat projekteissa tarvittavia osaamissisältöjä, esim. Innovaatioprosessit, tuotekehitykseen sisältyvät roolit/tehtävät, tuotekustannusten suunnittelu, tuotealuekohtaiset vaatimukset (testaus, standardit jne), projektinhallinta sekä tuotekehityksen presentointimenetelmät.
- Lärare: Mika Huovinen
- Lärare: Sami Hyyryläinen
- Lärare: Ari Känkänen
- Lärare: Kimmo Kukkonen
- Lärare: Petteri Venetjoki
- Lärare: Jenni Hautamäki
- Lärare: Maaria Niskala
- Lärare: Matias Pietilä
- Lärare: Sari Anttonen
- Lärare: Auli Haarnio
- Lärare: Ville Huhtanen
- Lärare: Timo Sulkamo