KKU0943-3005 Taiteilija ja yhteiskunta 2.9.2024-31.12.2024
Luentojen tarkoituksena on antaa perustietoa ammattitaiteilijana toimimisesta yhteiskunnassa. Luennot on jaettu kahteen pääalueeseen: Osa koskee sitä, miten taideala ja taiteilijuus asemoituu yhteiskunnassa. Toinen näkökulma luennoissa liittyy taiteilijana toimimiseen ja taiteilijan uusiin työmuotoihin. Opintojakso muodostuu luennoista, joita pitävät ammattitaiteilijan toimintaympäristöön kuuluvat keskeiset tahot. Opintojakson osaamistavoitteet opiskelija osaa - kuvailla ja taiteilijan toimintaympäristöön kuuluvia keskeisiä organisaatioita yhteiskunnassa. - kertoa taiteen rahoittamiseen liittyviä perusperiaatteita. - eritellä taiteilijan ammattiin liittyviä erilaisia toiminta-alueita. - kirjoittaa loogista ja jäsennettyä tekstiä luentojen keskeisistä teemoista. - noudattaa referaatin kirjoittamiselle annettuja sisällöllisiä ja tekstin asetteluun liittyviä ohjeita. - esittää perusteltuja ja asiallisia kommentteja luentojen aiheista.
- Teacher: Lotta Pyykkönen
YM00CK45-3004 3D kuvataiteilijan työvälineenä 3.9.2024-31.12.2024
Kurssilla tutustutaan 3D-mallintamiseen Blender-ohjelmaa käyttäen. Opiskelijat tekevät annettuja tehtäviä, sekä toteuttavat 3D-mallinnushahmotelman omasta taideteoksestaan. Blender-ohjelma on ilmainen. Luennoilla myös tutustutaan 3D-tulostamisen ja muiden 3D-mallinnusohjelmien mahdollisuuksiin.
- Teacher: Sampo Malin
- Teacher: Nikolai Virolainen
YM00CI25-3004 Ihmislähtöisyys ja palvelumuotoilu 30.8.2024-6.10.2024
Opintojaksolla käydään läpi palvelumuotoilun perusteet ja perusmenetelmät, ihmiskeskeisyyttä painottaen. Lisäksi jakson aikana kokeillaan palvelumuotoilun menetelmiä käytännössä.
- Teacher: Milla Mäkinen
AO00BU54-3013 Opinnäytetyön toteutus 1.8.2024-31.12.2024
• Opinnäytteen toteutusta koskeva opintojakso muodostuu taiteellisen produktion ja raportin tekemisestä, niiden ohjauksista sekä väliseminaareista. Ohjauksissa seurataan opinnäytteen etenemistä ja reflektoidaan sen suuntaa ohjaavien opettajien ja opinnäytettä tekevien opiskelijoiden kesken. Taiteellisen produktion ja raportin tekeminen kulkevat työprosessissa ajallisesti rinnakkain.
- Teacher: Sari Anttonen
- Teacher: Timo Sulkamo
AO00BU53-3021 Opinnäytetyön suunnittelu 2.9.2024-31.12.2024
Opinnäytetyön suunnittelu alkaa jo kolmannen vuosikurssin keväällä pidetystä infotilaisuudesta. ? ? ? Opinnäyteraportin kirjoittamista koskeva 1 op kurssi on LAB:n kaikille opiskelijoille järjestämä opintojakso, jonne on ilmoittauduttava Moodlessa omalle kurssialustalle. Tämä sisältyy opinnäytetyön suunnitteluvaiheeseen. ? ? Opinnäytetyön tekeminen ohjauksineen alkaa varsinaisesti syyslukukauden alkupuolella. Suunnittelu vaihtuu toteutuksen opintojaksoon marras-joulukuussa, kun aiheseminaari on pidetty. ? ? Opinnäytteen suunnittelun sisältökokonaisuus 5 op: ? 1. Info ? 2. Aiheen valinta ja opinnäytteen aikatauluttaminen ? 3. Aiheseminaari ? 4. Opinnäyteraportin kirjoittamisen kurssi? 5. Opponointi alkaa
- Teacher: Mirka Airesvuo
- Teacher: Timo Partanen
- Teacher: Jenni Sokura
- Teacher: Seija Varis
- Teacher: Sari Anttonen
- Teacher: Auli Haarnio
- Teacher: Henri Halla-Aho
- Teacher: Emma Hämäläinen
- Teacher: Harri Heikkilä
- Teacher: Oona Casalegno
- Teacher: Paulo Nicoletti Dziobczenski
- Teacher: Noora Nylander
- Teacher: Olli Seppälä
AM00DB97-3001 Dokumentaariset metodit -studio 25.8.2024-27.12.2024
Kurssi tarkentaa tekemiseen: kurssin aikana opiskelijat työstävät pitkää valokuvallista projektia, jonka päätteeksi se viedään näyttelymuotoon. Kurssin puitteissa tehtyjen projekteiden temaattiset lähtökohdat vaihtelevat opiskelijoiden omien intressien mukaan, mutta kurssin aikana opetellaan prosessinomaista, aktiivista ja metodisesti jäsentynyttä toimintatapaa. Kurssin ideana on myös kannustaa opiskelijoita pohtimaan valitsemiaan tekniikoiden ja metodien mahdollisuuksista ja rajoituksista sekä sitä, miten ilmaisulliset valinnat vaikuttavat merkityksiin. Kurssi tarjoaa syvällisen katsauksen dokumentaarisuuden moniin sävyihin ja valmistaa opiskelijoita itsenäiseen, pitkäjänteiseen valokuvatyöskentelyyn. Kurssin lähtökohtana on dokumentaarisuus, jota lähestytään myös teoreettisesti. Kurssi kannustaa opiskelijoita kehittämään kriittistä arviointikykyä ja pohtimaan dokumentaation mahdollisuuksia ja rajoituksia taiteen kontekstissa. Kurssi nivoutuu lopuksi yhteen koulun ulkopuolisen näyttelyhankkeen kanssa - Utopias Lahti 2025. Kurssin loppuun sisältyy näyttelyarkkitehtuurin opetusta sivutoimisen opettajan ohjauksessa. Kurssin päätteeksi järjestetään festivaalin opiskelijanäyttelyn avoin haku. Festivaaliin osallistuminen on hakupohjaista, vapaaehtoista ja tapahtuu kurssin ulkopuolella vuonna 2025, ja se voi kartuttaa opintopisteitä opiskelijalle hankkeen laajuuden mukaan.
- Teacher: Henrik Edlund
AM00DA98-3002 Johdatus muotoiluun 1.8.2024-20.12.2024
Opintojakson aikana opiskelija tutustuu muotoilun teoriapohjaan, termeihin, käsitteisiin sekä muotoilijan työnkuvaan. Luentojen ja harjoitustehtävien avulla perehdytään muotoilun ja arkkitehtuurin merkittävimpiin tekijöihin sekä kohteisiin/tuotteisiin. Opiskelija saa kattavan yleiskuvan muotoilijan ammatista, työkentästä sekä alan merkittävimmistä tekijöistä.
- Teacher: Timo Sulkamo
AM00DA98-3001 Johdatus muotoiluun 1.8.2024-31.12.2024
Kurssi sisältää eri osaa tehtävineen - orientaatio muotoilun alaan ja muotoiluprosessiin - tutustuminen tekstiili- ja muotialaan - puettavan muotoilun historiaa lyhyesti - tekstiilimateriaalit ja -rakenteet; yleisimmin käytettävät kuidut - kokeilut
- Teacher: Minna Cheung
AM00DA96-3002 Väri, muoto ja sommittelu 1.8.2024-31.12.2024
Väri, muoto ja sommittelu - opintojakso on kuvallisen ajattelun peruskurssi, joka koostuu sommittelun ja värin perusteista. Nämä tiedolliset osa-alueet ovat keskeisiä erilaisin menetelmin toteutettavassa kuvallisessa ilmaisussa. Sommittelu on perustana kaikessa kuvallisessa työskentelyssä - kaksiulotteisesta näytöllä tai maalauskankaalla tapahtuvasta kuvaelementtien asettelusta rakennusten massoitteluun, kontrollipainikkeiden muotoiluun ja auton ilmeen luomiseen. Sommittelun avulla muotoilija, suunnittelija tai taiteilija rakentaa kuvallista tarinaa ja merkityksiä sen avulla, miten hän asettelee kuvan elementit fyysiseen tai virtuaaliseen tilaan. Tällä kurssilla perehdytään sommittelun rooliin kuvallisen työskentelyn keskeisenä osana. Kurssilla opiskellaan luentojen ja harjoitusten avulla kuvasommittelun perusteita. Sommittelua tarkastellaan ilmaisun välineenä; sen avulla suunnittelijan ajatus välittyy käyttäjälle, kokijalle ja katsojalle. Käsiteltävinä oppimissisältöinä ovat sommitelman tasapaino, kontrasti, huomiopiste, liike, kuvio, yhtenäisyys, rytmi ja mittasuhteet. Jakson väriosiossa käsitellään värioppia ja väriymmärrystä käytännön harjoitteiden ja luentojen keinoin pohjautuen olemassa olevaan väritietouteen. Käsiteltäviä opetussisältöjä ovat väriympyrät, väriavaruudet, värikontrastit, väriharmoniat, värin kolme ominaisuutta ja värien vuorovaikutus. Näitä osa-alueita käsitellään myös ilmaisun perusteiden näkökulmasta; kuinka erilaiset värien rinnastamiset ja värikokonaisuudet viittaavat toisiin kuviin kantaen ja kuljettaen tunteiden sekä tunnelmien merkityksiä. Jaksolla on tarkoitus kehittää opiskelijan väriosaamisen perustaitoja. Teemme väriharjoitteita digitaalisen ja fyysisen kollaasin sekä maalauksen keinoin. Lisäksi opiskellaan kuvan värien analysointia ja väritiedon soveltamista omassa työskentelyssä. Väriosaamista tarvitaan kaikessa visuaalisessa työskentelyssä, ja sen sovellusalueet voivat olla kaksiulotteisten fyysisten tai digitaalisten kuvien toteutukset, kolmiulotteisten kappaleiden väriratkaisut tai erilaisten tilojen sekä ympäristöjen värisuunnittelu ja värihallinta. Muodon opetus toteutetaan sulautettuna sommittelun opetukseen sekä työpajatyöskentelynä.
- Teacher: Ville Huhtanen
AM00CW42-3001 Piirtämisestä 2.9.2024-27.9.2024
Opetus jakautuu kahteen osaan: Elävän mallin piirtäminen (kaksi viikkoa) Opintojaksolla tutustutaan elävän mallin piirtämiseen ja harjoitellaan ihmisen mittasuhteiden kuvaamista.Harjoituksissa vaihdellaan piirtämisen tempoa, piirustustapaa ja välinettä. Pitkäkestoisissa tehtävissä harjoitellaan ihmisen mittaamista sekä erilaisten apukeinojen hyödyntämistä ihmisen kuvaamisessa. Nopeatempoisissa tehtävissä harjoitellaan esimerkiksi kiireellä piirtämistä ja liikkuvan ihmisen kuvaamista.Ihmisen mittasuhteiden ja mallin asennon kuvaamisen lisäksi kurssilla harjoitellaan muodon kuvaamista erilaisia varjostustekniikoita ja kuvaustapoja hyödyntäen. Havainto ja ilmaisu (kaksi viikkoa): Opintojaksolla käydään läpi erilaisia piirustustapoja, tekniikoita ja materiaaleja. Kurssin tavoite on laajentaa opiskelijan ymmärrystä piirtämisestä ja sen ilmaisumahdollisuuksista. Harjoituksissa painotetaan havaintopohjaista työskentelyä, mutta lähestytään piirtämistä myös puhtaasti ilmaisullisista lähtökohdista. Painotuksena on nykytaide unohtamatta kuitenkaan taiteen historiaa. Kurssilla tutustutaan taiteilijoihin jotka käyttävät piirustusta taiteessaan.Opetus koostuu erilaisista tehtävistä ja vapaamuotoisista kriitiikinomaisista keskusteluista, joiden tarkoituksena on harjoitella omasta ja muiden taiteesta keskustelua ja analysointia.
- Teacher: Jussi Juurinen
- Teacher: Lotta Pyykkönen
AM00CW37-3002 Taiteellisesta työskentelystä 3.9.2024-27.9.2024
Tutustumme erilaisten piirustus- ja suunnittelutehtävien kautta taiteellisen työskentelyn perusteisiin. Herättelemme itseämme ideoimaan erilaisista lähtökohdista, vaihtelevin metodein. Mistä taiteilija voi saada ideoita, kun pää lyö tyhjää? Taiteilija on oman ympäristönsä havainnoija: tätä työskentelytapaa harjoittelemme tietoisesti eri tehtävien kautta. Luonnostelemme havaintojen sekä abstraktin intuition pohjalta. Teemme erilaisia, lyhyitä tehtäviä, joita voi jatkossa käyttää työkaluina oman ilmaisun kehittämisessä. Tehtävät ovat kestoltaan eripituisia - muutaman minuutin reagointitehtävistä maksimissaan parin päivän työskentelyyn. Tehtävissä korostuu ideointi ja luonnostelu. Piirtämisen ohella kokeilemme myös kolmiulotteista luonnostelua, pääasiassa savea käyttäen. Suurin osa tehtävistä toteutetaan koulun tiloissa, lisäksi on itsenäistä tekemistä myös kampuksen ulkopuolella.
- Teacher: Jenni Sokura
AM00CW22-3002 Johdanto valokuvaukseen 1.8.2024-31.12.2024
Jaksolla käydään läpi filmikuvauksen perusteet sekä pimiössä työskentelyn käytännöt ja perustekniikat. Jakson aikana jokainen opiskelija pääsee tutustumaan sekä kino- että keskikoon filmikuvaukseen, ja tekemään pinnakkaisvedoksia ja hopeagelatiinivedoksia. Jakso järjestetään työpajoina pienryhmissä, ja siihen sisältyy myös itsenäistä työskentelyä. Mustavalkotyöskentelyn lisäksi opetukseen sisältyy luentoja, tehtäviä ja keskusteluja valokuvasta, valokuvan genreistä, suomalaisesta valokuvakentästä, valokuvauksen opiskelusta ja omista lähtökohdista valokuvaajana ja opiskelijana.
- Teacher: Pauliina Pasanen
AM00CQ99-3003 Kankaankuvioinnin teknologiat 1.8.2024-31.12.2024
PUMU eli Puettavaan muotoiluun suuntautuville. Kurssilla perehdytään tekstiilin erilaisiin kuviointimahdollisuuksiin painomenetelmin, opitaan tunnistamaan eri painotekniikoiden käytön periaatteita, suunnittelemaan painokuvioita pohjamateriaalille digitaalisia ohjelmistoja hyödyntäen, sekä perehdytään painokangassuunnittelutyön prosesseihin. Kurssilla opiskelija soveltaa ohjelmisto-osaamistaan digitaalisesti tulostettavan painokuvion suunnittelussa ja toteutuksessa.
- Teacher: Tuuli Ruokolainen-Pursiainen
- Teacher: Sari Anttonen
- Teacher: Harri Kalliomäki
- Teacher: Ilkka Koskela